Фотополимерни фасети (бондинг)

февруари 18, 2019 by superuser0
shutterstock_192351722.jpg

Фотополимерни фасети

Фотополимерните фасети се използват за корекция на цвета, формата и размера на зъбите и повишаване на тяхната естетика. Фотополимерните фасети могат да се използват и за корекция на малки фрактури и пукнатини на зъбите.

Фотополимерните фасети могат да бъдат поставени за един ден. Те могат да се изработят след минимално изпиляване на зъба или без изпиляване. За разлика от порцелановите фасети обаче, фотополимерът търпи промени в устата и с времето може да промени вида си, да се оцвети, да се износи.

Какви са показанията за фотополимерни фасети?

Фотополимерните фасети могат да бъдат използвани за корекция на много козметични проблеми. Най-често фотополимерните фасети се използват при:

  • Зъби с неправилна позиция в зъбната дъга – малки корекции в позицията на зъбите могат да бъдат извършени с фотополимерни фасети. По-големи деформации изискват ортодонтско лечение.

  • Оцветени зъби – фотополимерните фасети се използват за корекция на цвета на зъби с промяна на цвета – след канално лечение, оцветявания от медикаменти, бели петна.

  • Разрушения на зъбите – при ерозии, фрактури, пукнатини, кариеси фтополимерните фасети често са идеалното решение – евтини и предпазващи останалите зъбни тъкани, без излишно изпиляване.

  • Затваряне на разстояния между зъбите – фотополимерните фасети са най-бързият и най-евтиният начин за затваряне на разстояния между зъбите.

 

Колко време издържат фотополимерните фасети?

Издръжливостта на фотополимерните фасети зависи от много фактори – от качеството на използвания материал, от грижата за фасетите, хигиенните и други навици на пациента, като консумация на оцветяващи напитки и храни, пушене, бруксизъм. Среднага годност на фотополимерните фасети е около 8 години.

Кои са алтернативите на фотополимерните фасети?

Алтернатива на фотополимерните фасети са порцелановите фасети (по-висока естетика, по-висока издръжливост, по-висока цена, пестене на зъбните тъкани) и керамичните коронки (по-висока естетика, по-висока издръжливост, по-висока цена, изпиляване на здрави зъбни тъкани).

Как се изработват фотополимерните фасети?

При внимателен преглед вашият стоматолог ще прецени дали фотополимерните фасети са добра терапевтична възможност за вас.

След внимателно почистване на зъбите от зъбен камък и зъбна плака, стоматологът ще ги подготви за фасетите. Стоматологът ви ще реши дали да изпили зъбите ви или не и ще ви предложи директно или индиректно изработване на фасети. Изпиляването на зъбите за фасети е минимално – 0.5-0.8 милиметра. Изпиляването засяга само повърхностния слой на зъба – емайла, който осъществява здрава връзка с фасетата чрез бондинг техника.

При директната техника вашият стоматолог ще изработи фасетите директно върху вашите зъби, в едно посещение. При индиректната техника стоматологът взема отпечатък от подготвените зъби и го изпраща на зъботехника, който изработва фасетите в лабораторията; те се циментират върху зъбите със специален цимент в следващо посещение.

Колко струват фотополимерните фасети?

Цената на фотополимерните фасети зависи от качеството на използвания материал, техниката (директна или индиректна, респ. работата на зъботехника) и опита на стоматолога.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Get in touch

Contact us now

Capitalize on low hanging fruit to identify a ballpark value added activity to beta test. Override the digital divide with additional clickthroughs from DevOps.


EMERGENCY CONTACT

Free call 24/7
+1555 6761 020HOME VISIT

Chargeable call 24/7
+1777 6761 050Follow us

Our Activity

Organically grow the holistic world view of innovation empowerment.Copyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.